Yaklaşık Üç Ay Süren Yaşar Kemal Sanat Günleri Sona Erdi

Adana Büyükşehir Belediyesi, Altın Koza A.Ş. ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Yaşar Kemal Sanat Günleri, 15 Şubat – 12 Mayıs tarihleri arasında yüzlerce öğrencinin katılımıyla dolu dolu geçti. Somut Olmayan Kültürel Miras teması çerçevesinde çeşitli sanat atölyeleri düzenlendi.

Yaklaşık Üç Ay Süren Yaşar Kemal Sanat Günleri Sona Erdi

Adana’da üç aya yakın süren ve kentin kültürel yaşamına önemli katkılar sağlayan Yaşar Kemal Sanat Günleri, görkemli bir kapanış töreniyle sona erdi. Adana Büyükşehir Belediyesi, Altın Koza A.Ş. ve Yaşar Kemal Vakfı iş birliğinde düzenlenen etkinliğin finali, Seyhan Çırçır Sanat Merkezi'nde yapıldı. Kapanış törenine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve usta yazar Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban da katıldı.

Ayşe Semiha Baban, törende yaptığı konuşmada etkinliğin taşıdığı kültürel derinliğe dikkat çekerek, “Burada oluşan kültürel bellek, yarınlar için hepimize güç veriyor. Sanatla yoğrulmuş bu birikim, Adana’nın ne denli zengin ve derin bir kültürel mirasa sahip olduğunu gösteriyor,” dedi.

Başkan Zeydan Karalar ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir millet medeni hissiyatını ifade edebilecek derecede edebiyatını, müziğini ıslah edemezse, o milletin medeniyet sahasına dahil olduğu kabul edilemez” sözüne atıfta bulunarak, sanatın bir toplumun gelişmesindeki rolünü vurguladı. Karalar, “Sanatçılarımız ve edebiyatçılarımız kişiliğimizi yoğuran insanlar oldular. Yaşar Kemal, Adana’yı ve Çukurova’yı dünyaya en güzel şekilde anlatmıştır, onun kitapları insanı barışa ve iyiliğe yönlendirir” dedi.

Sanat Günleri kapsamında bu yıl “Yaşar Kemal ile Dünden Yarına: Çukurova’nın Renkleri Sesleri” teması işlendi. Merkeze alınan eser ise Yaşar Kemal’in “Binboğalar Efsanesi” romanı oldu. Etkinliklerde Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) kavramı odağa alındı. Bu tema çerçevesinde; sözlü gelenekler, ritüeller, halk bilgisi ve doğa ile ilgili uygulamaları barındıran değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması amaçlandı.

14 liseden yaklaşık 450 öğrenci, alanında uzman eğitmenler ve akademisyenler eşliğinde; resim, fotoğrafçılık, kısa film, belgesel, grafik tasarım, yaratıcı drama, video art ve kısa öykü atölyelerine katıldı. Atölyelerde, gençlerin rekabete yönelmeden sanatsal gözlem ve yorum yetilerini ifade etmelerine imkan tanındı.

Etkinliğe destek veren kurumlar arasında Altınoran, AFAD, Ressamlar Derneği, Adana Tabip Odası ve Eczacılar Odası yer aldı. Başkan Karalar, kapanışta yaptığı konuşmada, kolektif çalışmanın önemine dikkat çekerek, “Sanat Günleri’nde çok önemli işlere imza atıldı. Bu süreci devam ettirmekte kararlıyız,” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık üç ay süren Yaşar Kemal Sanat Günleri, genç kuşaklara kültürel mirasın gücünü ve sanatsal ifadenin derinliğini aktararak, Adana'nın kültür sanat alanındaki öncü rolünü bir kez daha ortaya koydu.