Ayyüce Türkeş; "Sıcaklıklar Çukurova’da Tarımın Geleceğini Tehdit Ediyor"

İYİ Parti Adana milletvekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Ayyüce Türkeş Taş, bölgedeki tarımın geleceğini tehdit eden aşırı sıcaklıkların etkilerine dikkat çekti.

Ayyüce Türkeş; "Sıcaklıklar Çukurova’da Tarımın Geleceğini Tehdit Ediyor"

İYİ Parti Adana milletvekili ve Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Ayyüce Türkeş Taş, bölgedeki tarımın geleceğini tehdit eden aşırı sıcaklıkların etkilerine dikkat çekti. Dr. Taş, iklim değişikliğinin etkisiyle bu hafta yaşanan ekstrem sıcaklıkların, karpuz, kavun, domates, biber ve meyve ağaçlarında ciddi zararlara yol açtığını belirtti.

Dr. Taş, yalnızca Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından değil, aynı zamanda farklı destek mekanizmaları ile de üreticilere tazminat verilmesi gerektiğini vurguladı. TARSİM yaptıran çiftçilerin, yüksek prim ödemelerine rağmen hasar tespitlerinde çeşitli bahaneler ve sebeplerden dolayı ürünlerindeki zararın çoğunu karşılayamadıklarını ifade etti. Dr. Taş, "Hasar oranları, çiftçilerin gerçek zararlarının çok altında kalıyor," dedi.

Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fiyatların tüm Türkiye’yi kapsadığını belirten Dr. Taş, bu durumun diğer şehirlerde üretim yapan çiftçileri fırsatçı tüccarların insafına bıraktığını ifade etti.

Sonuç olarak, Çukurova'da tarımın geleceğinin ciddi bir tehdit altında olduğunu belirten Dr. Taş, üretici çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesinin elzem olduğunu vurguladı. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri karşısında daha kapsamlı ve adil destek mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini önerdi.