Adana Altın Koza’dan Jerzy Skolimowski’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Polonyalı auteur yönetmen Jerzy Skolimowski’yi sinema dünyasına yaptığı katkılardan dolayı Yaşam Boyu Başarı Ödülü ile onurlandıracak. Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival’in katkılarıyla Türkiye’ye gelecek olan Skolimowski, Adana’da sinemaseverlerle buluşacak.

Başarılarla Dolu Bir Kariyer

1938 doğumlu Skolimowski, kariyerine Andrzej Wajda ve Roman Polanski gibi Polonyalı usta yönetmenlerin filmlerine senaryo yazarak adım attı. 1960’lı yıllarda Polonya Yeni Dalgası’nın önde gelen temsilcilerinden biri haline gelen yönetmen, "Walkover" (1965), "Barrier" (1966) ve Altın Ayı ödüllü "Le départ" (1967) gibi filmleriyle tanındı. Kariyeri boyunca Berlin, Venedik ve Cannes gibi prestijli festivallerde birçok ödül kazanan Skolimowski, özgün tarzı ve görsel diliyle dünya sinemasında önemli bir yer edindi. Son filmi “Aİ” ise Cannes Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü ve En İyi Özgün Müzik Ödülü’nü kazandı ve 2023 Oscar’larında Yabancı Dilde En İyi Film dalında aday oldu.

“Aİ”nin Gösterimi ve Festival Katılımı

Skolimowski, festival kapsamında son filmi “Aİ”nin (EO, 2022) gösterimine katılacak. Filmin senaristi ve yapımcısı Ewa Piaskowska ile birlikte katılacağı gösterimde, sinemaseverlere Cannes’da büyük yankı uyandıran bu eşsiz yapım hakkında bilgi verecek. "Aİ", hüzünlü bir eşeğin gözünden dünyayı beyazperdeye taşıyan etkileyici bir yapım olarak öne çıkıyor. Michal Dymek’in göz alıcı görüntü yönetimi ve Pawel Mykietyn’in ödüllü müzikleriyle film, sinema dünyasında büyük takdir topladı.

Polonya Sinemasına Katkıları ve Ödülleri

Jerzy Skolimowski, kariyeri boyunca pek çok uluslararası başarıya imza attı. “Moonlighting” (1982) Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülüne layık görülürken, “The Lightship” (1985) Venedik Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazandı. 2016 yılında Venedik Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Altın Aslan Ödülü’nü alan usta yönetmen, 2022’de “Aİ” filmiyle kariyerindeki ilk Oscar adaylığını elde etti.

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, sinemaseverler için Skolimowski’nin filmleri ve kişisel katılımıyla unutulmaz bir deneyim sunacak.